Sürdürülebilirlik Zekası (SQ) Gelişim Programı
İş dünyasının geleceği sürdürülebilirlik zekası gelişmiş çalışanlarla şekilleniyor.
Şanslıyız ki, gezegende yaşamın sürmesi için değerli bir yol haritamız var: Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları.
Birleşmiş Milletlerin belirlediği 17 küresel amaç bizi çevresel, ekonomik, sosyal sürdürülebilirlik için harekete davet ediyor.
Sürdürülebilirlik Zekası (SQ) Gelişim Programı ile küresel amaçlar rehberliğinde ekipleriniz kurumunuzun geleceğini yaratıyor.
Küresel amaçlar üzerinde konuşuyor, gelişim alanlarını belirliyor, aksiyona geçmek için adımlar atıyor ve attığı adımların sürdürülebilir olmasını sağlıyor.
Öğrenme deneyimini kalıcı hale getiren ve koçluk metodolojisiyle hazırlanmış inovatif bir program sunuyoruz.
Bu program online, yüzyüze ve hibrit olarak uygulanabilmektedir.
Programın Sunduğu Kazanımlar
-
Kurumun sürdürülebilirlik vizyonuna katkı sunar,
-
Kurum kültürüne sürdürülebilirlik ilkelerinin entegre edilmesini kolaylaştırır,
-
İş süreçlerinde sürdürülebilirlik odaklı düşünmeyi geliştirir,
-
Takımın birlikte çalışarak geleceğe yönelik sürdürülebilirlik eylem planının oluşturulmasını sağlar.
Hedef Kitle: Sürdürülebilirlik takımları, üst ve orta kademe yöneticiler, beyaz yaka ve mavi yaka dahil tüm şirket çalışanları, paydaşlar, tedarik zinciri.
Modül1 – FARKET & KEŞFET
Açık Havada Deneyimsel Öğrenme ile Ekibinizin Sürdürülebilirlik Bilincini Geliştirin!
Binlerce kişinin aynı anda deneyimleyebildiği ve etkisi kanıtlamış küresel öğrenme modeli kullanıyoruz.
Bireyler ve takımlar ortak hedeflere beraber koşmayı eğlenerek deneyimliyor. Teknolojiyi kullanarak oynarak öğreniyor. Zihinleri ve bedenleri birlikte çalışıyor. Sürdürülebilir yaşam bilinci ve becerileri gelişiyor.
Modül2 – HAYAL ET & HAREKETE GEÇ
Bu modülde ekipler sürdürülebilirlik vizyonlarını belirlerler. Birlikte bu vizyona nasıl gidileceğine dair manifesto belirlenir, gitmek için gereken hedefler oluşturulur, mevcut durum değerlendirilir ve öncelikli eylem adımları belirlenir.
Modül3 – İLERLE & SÜRDÜR
Bu modülde takımlar oluşturdukları manifesto doğrultusunda düzenli olarak bir araya gelerek sürdürülebilirlik gelişimlerini değerlendirler. Uzmanlar ile interaktif buluşmalar gerçekleştirilerek uygulamaya yönelik bilgiler geliştirilir. Sürdürülebilirlik alanında çalışan kurum yetkilileriyle gerçekleştirilecek deneyim paylaşımları (benchmark) ile gelişim sürdürülür.
Proje Ortakları
Bu program Sürdürülebilir Yaşam Okulu kurucusu Aslı Dede ve Skillworkz kurucusu Alp Saraçoğlu işbirliği ile geliştirilmiştir.
Alp Saraçoğlu
Takım ve Satış Koçu, Deneyimsel Öğrenme Uzmanı, Eğitmen
Alp’in hikayesi çocuklarıyla oynadığı kutu oyunlarının onların üzerindeki dönüştürücü gücünü fark etmesiyle başladı. Sonrasında oyun oynanırken yaşanan deneyim onda bir tutkuya dönüştü.
Bir gün, “Bu oyunların gücü iş hayatında neden daha fazla yok?” sorusunu kendisine sordu ve iş hayatını bu oyunlarla buluşturmak üzere harekete geçti. Dünyadan kurumsal hayat için tasarlanmış ve oynayanların hayatını dönüştüren iş oyunlarını Türkiye’ye getirdi. Bu oyunları, gelişmek, farkındalık yaşamak isteyen takımlarla buluşturdu.
Alp’in oyun ve gelişimle ilgili kurduğu bağ onun bu satırlarında yer alıyor; “Oyunda öyle bir an var ki o anda uyanışın ilk ışıltısı gözlerde beliriyor, içerde o reaksiyon başlıyor. İşte beni en çok bu ana aracılık etmek heyecanlandırıyor. “
Alp, yaptığı çalışmalarla birlikte koçluk ile tanıştı ve koçluğun dönüştürücü gücünü çalışmalarında daha fazla kullanmak için yoğun çalışmalar yaptı. Nörobilim, duygusal zeka, psikoloji ve şemalar konularını kapsayan koçluk programını tamamladı. Sonrasında takım koçluğu alanında çalışmalar yaparak takım koçluğunun dönüştüren gücünü iş oyunlarıyla birleştirip bunu takımlarla buluşturdu.
Alp’in en büyük tutkularından biri de öğrenmek ve öğretmek. İnsan gelişimi adına tüm dünya literatürünü sürekli tarayarak yeni yaklaşımlar, metodlar, modelleri öğrenerek bunlarla birlikte takımları dönüştüren gelişim programları tasarlıyor. Bu programlarda nörobilim, psikoloji, duygusal zeka, duygusal çeviklik, ileri seviye koçluk metodolojilerini yoğun olarak kullanmakta.
Alp, profesyonel hayatında satış alanında farklı pozisyonlarda bulundu, ekipler kurdu ve yönetti.
Kaşif bir ruha sahip olduğu için her müşteri, her proje ve her insan onun için keşfedilecek bir yer oldu. Her keşif onu yeni keşiflere taşıdı. Edindiği bu deneyim ve tecrübeleri takım koçluğu, satış koçluğu programlarına taşıyor.
İTÜ Mühendislik fakültesi mezunu olup işletme üzerine yüksek lisansı bulunuyor. 1998 yılında başladığı profesyonel iş yaşamına yaklaşık 22 yıl boyunca çeşitli şirketlerde satış ve yöneticilik yaparak devam etti. En son olarak 3M Türkiye’de 8 yıl yöneticilik yaptı.
Aslı Dede
Sürdürülebilirlik İletişim Danışmanı, Eğitmen, Podcaster
Sürdürülebilir Yaşam Okulu ve Yeşil Çocuk sosyal girişimlerinin kurucusu.
2006’da Türkiye’nin ilk organik ürün sunan e-ticaret sitesini, 2017’de Yeşil Çocuk ve 2021’de Sürdürülebilir Yaşam Okulu projesini kurdu. 2018'de Yeşil Çocuk Festivali düzenleyicisi oldu.
2011’de radyo programlarına başladı. 2018 ÇEVKO Vakfı Yeşil Nokta Basın Ödülü aldı. Karnaval’da Yeşil Çocuk ve Sürdürülebilir Yaşam Okulu Podcast serilerinin yapımcısı. Posta, Milliyet ve EKOIQ Dergisi için yeşil yaşam yazıları ve röportajları hazırladı.
Sürdürülebilir Yaşam Okulu projesi ile Microsoft Türkiye ev sahipliğinde düzenlenen Eğitimde İnovasyon Derneği, Eğitimde Sürdürülebilirlik Ödülleri 2023, Sosyal Girişim kategorisinde ödül aldı.
Cumhuriyetimizin 100. yılında yayınlanan “Yüz Akımız 100 Kadın” kitabında gurur ve ilham veren kadınlar arasında yer aldı.
Sürdürülebilirlik için içerik üretiyor, etkinlikler organize ediyor, etki odaklı sosyal sorumluluk projeleri geliştiriyor. Danışmanlık, eğitim, moderatörlük, podcast hizmeti sunuyor. Kurumlarda, okullarda, üniversitelerde ilham veren konuşmalar yapıyor.
İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi lisans, Tanıtım ve Halkla İlişkiler yüksek lisans mezunu. ABD’de pazarlama iletişimi eğitimi aldı. Yüksek lisans öğrencisiyken vekil sınıf öğretmenliği yaptı ve çocuk tiyatrosunda çalıştı.
Türkiye’nin ilk kurumsal dijital projelerinin kuruluşunda; iş, ürün ve içerik geliştirme, pazarlama iletişimi, tedarik ve operasyon yönetimi alanlarında çalıştı. Bersay İletişim Danışmanlığı, Futurekids Türkiye, Doğan Online, Borusan Elektronik, Hürriyet Internet Grubu ve Kanz Çocuk Giyim’de görev aldı.
2003-2009 yıllarında KOSGEB onaylı eğitmen olarak KOBİ’lere ve İstanbul AREL Üniversitesi öğrencilerine “e-ticaret ve dijital pazarlama iletişimi” dersleri verdi.
Keşfetmeyi, paylaşmayı, esinlendirmeyi seviyor.
Yaşam onu "değişim ve fark yaratan, yenilikçi ve vizyoner projeler" ile buluşturduğu için kendini çok şanslı hissediyor.